Wortelen en erwten oogsten

Tuinmeel oogsten

Tomaten oogsten

Spitskool oogsten

Sjalot oogsten

Postelein oogsten

Komkommers oogsten

Hoe best spinazie oogsten

Hoe best groene selder en pijpajuintjes oogsten

Hoe  warmoes, landkers, rucola en sla oogsten

Aardbei

De inlandse vertegenwoordiger van dit geslacht is Fragaria vesca, de bosaardbei. Al in de 16 de eeuw werden selecties uit deze soort gekweekt voor de verkoop. De 'moderne' aardbei is uitheems.

Oogst
Plukken met steeltje. Let in het begin van de oogst er goed op dat de aardbei rood is. De onderkant is vaak nog groen als de bovenkant al rood is.

Bieslook

Bieslook is reeds eeuwenlang een populair kruid, dit zowel in de keuken, maar ook als sierplant in de borders.  Dit keukenkruid was reeds 3 eeuwen voor Christus gekend en dit meerbepaald in de Oosterse samenleving.  De Chinezen kenden bieslook toen reeds als keukenkruid maar ze gebruikten het ook als een tegengif bij diverse soorten vergiftiging!  Later verspreidde dit kruid zich over grote delen van Azië en dan verder naar Europa.  In de Egyptische cultuur vonden we sporen van het gebruik van bieslook terug, in onze streken werd het echter via de Romeinen ingevoerd.  In de 16 de eeuw konden we reeds kennismaken met bieslook in onze keuken. 

Oogst

Snij met een mesje een toefje bieslook af. 

Bloemkool

 2 500 jaar geleden was de bloemkool al bekend in Turkije en Egypte.  Ze kwam nog voor het jaar 1500 naar onze streken.  

Oogst 

Ga op zoek naar een groot exemplaar. Snij onder de bloemkool de stengel door. Laat er wat blad aan. De bladeren bevatten overigens meer vitamines dan de kool zelf en zijn ook lekker. Kook de bloemkool in een bodempje water gaar. Leg er wat in stukken gesneden blad over. Meer kleur op je bord!

Boterraap

Deze raap is zachter van smaak dan de gewone raap en geel van kleur.  Door z'n zachte smaak is hij ook rauw lekker.  Het loof kan je ook gebruiken in stamppot bv.

Oogst

deze neemt men juist boven de gewenste raap vast en trekt ze los met de andere hand houd men de omringende raapjes tegen door een licht neer waardse druk

Groene selder

Selder is rijk aan etherische oliën die als extract uit de zaden of uit de bladeren gehaald worden.  Deze is lichtgeel tot oranje van kleur en heeft een warme, zoete kruidige geur.  De toepassingen als vochtafdrijvend middel en als afrodisiacum zijn het best gekend.

Is niet weg te denken uit de soep.

Het is raadzaam om de selder niet te lang te bewaren, in een plastic zakje in de groentela van de frigo kan je selder het beste bewaren.

Vooraleer de selder verwerkt wordt, moet je deze eerst grondig spoelen. Het onderste witte gedeelte met fijne worteltjes wordt afgesneden. De blaadjes bovenaan kan u net zoals de stengels verwerken in soepen of andere gerechten.

Een klein stukje rauwe selder langzaam opkauwen voor het ontbijt verbetert de afscheiding van de verteringssappen (speeksel, maag- en darmsap) en dus de spijsvertering.

Oogst 

Onderaan zo dicht mogelijk bij de bodem afsnijden zodanig dat je de volledige plant mee hebt.

Koriander

Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt ook wel 'ketoembar', 'coander' of 'wantsenkruid' genoemd. Het is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt. De specerij komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied.

Alle delen van de plant zijn eetbaar, echter de verse bladeren en de gedroogde zaden worden het meest gebruikt in de keuken. Er is een groot verschil in smaak tussen de zaden en het verse blad van de plant. In recepten staat meestal wel aangegeven welke van de twee moet worden gebruikt.

 Het blad wordt gebruikt in stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen. Vooral in de Oosterse en Zuid-Amerikaanse keuken maakt men er gretig gebruik van. Je moet het blad steeds vers te gebruiken, want éénmaal gedroogd verliest het zijn aroma. Invriezen kan, maar ten koste van de mooie groene kleur.

Oogst

Snij met een mesje een toefje koriander af.  De zaden laat je goed drogen.

Landkers/Barbarakruid

Landkers wordt ook barbarakruid, veldkers of winterkers genoemd. Het is nauw verwant aan waterkers, maar zoals de naam suggereert, groeit landkers onder meer droge omstandigheden.

Als in de winter verse groenten schaars zijn, bieden de verse blaadjes van Barbarakruid een bron van vitamine C. Behalve een hoog gehalte aan vitamine C bevat het kruid ook nog: karotenoiden, calcium, behoorlijk wat ijzer, magnesium, mangaan, mosterdolie (vandaar de scherpe smaak), Vitamine B1 en B2.

Oogst

Zo dicht mogelijk tegen de bodem afsnijden.

Munt

 "Die reuck van munten maeckt den menschen vrolyck ende blyde". De Romeienen hadden het op munt gezien.  Als de lentemoeheid de kop opsteekt kan j uie die wijsheid eens uitproberen.  Munt is al heel lang geklend als heelkruid.  Zelfs in 3 000 jaar oude graven ontdekten ze munt.

Oogst

Oogst verse groene bladeren naar behoefte, nooit meer dan 1/3 van het blad ineens zodanig dat de plant kan herstellen.

Peterselie

Peterselie is afkomstig uit het Middelands-Zeegebied.  Er zijn de gewone of krulpeterselie en de bladpeterselie met een iets sterkere smaak.

Het zit barstensvol ijzer en vitamine C.

Peterselie is niet alleen lekker als garnituur op salades en allerlei gerechten, maar ook verwerkt in sausen en vinaigrettes. Peterselie eet je rauw. Gekookte, gestoomde of gefrituurde peterselie smaakt nauwelijks of niet, het aroma verdwijnt samen met de waterdamp. 

 Oogst
Pluk de buitenste bladeren, zodat de kleine, binnenste blaadjes verder kunnen uitgroeien.

Sla

Sla stond al op het menu van de Egyptenaren van 2500 jaar geleden.  Ook Grieken en Romeinen lustten een blaadje sla.  In onze kontreien was kropsla al in de 16de eeuw gekend.  Men at haar met wat azijn besprenkeld.

De latijnse naam Lactuca  doelt op het melksap dat in de plant voorkomt. 

Oogst 

Snij de krop onderaan af, let wel laag genoeg de stengel door te snijden, anders blijven de onderste bladeren op het veld.

Spinazie

Spinazie (Spinacia oleracea) is een ganzevoetachtige en groeit in de vorm van een rozet: de bladeren groeien direct uit de wortelstok. De plant is schietgraag en de bladeren moeten dus vroeg worden geoogst.

Spinazie is licht verteerbaar, dus bijzonder geschikt voor kinderen, maar helaas door datzelfde publiek niet altijd even geliefd. Het is zeer rijk aan eiwitten. Ijzer vind je er ook wel in terug, maar slechts in beperkte hoeveelheden. Peterselie bijvoorbeeld bevat er een veelvoud van.

Een ongewenst chemisch proces kan zich wel voordoen wanneer bij lange bewaring nitraat wordt omgezet in kankerverwekkend nitriet. Je kan dit zien aan het verleppen van de bladeren. Daarom is het aan te raden deze groenten steeds zo vers mogelijk te eten. 

Oogst 

Blaadjes afsnijden of plukken

Warmoes

Warmoes is een zusje van suikerbiet, rode biet en voederbiet.  We hebben drie soorten, de groene, die kleine stengels vormt en die je vooral voor het blad oogst.  Je kan het als vervanger voor spinazie gebruiken, die niet in de zomer groeit.  (in Engeland noemt men dit trouwens spinach beet of perpetual spinach.)  Daarnaast hebben we ook de witribbige die brede, platte bladstelen voortbrengen en de Rhubarb Chard met rode bladstelen.

Oogst

Pluk de buitenste bladeren tot op 4 cm van de bodem van de plant, zodat de kleine bladeren kunnen verder groeien.

Zomerpostelein

Zomerpostelein is afkomstig uit Indië.  Het blad kan je rauw, gestoofd of in soep eten. 

Oogst
Snij de bovenste toppen af, zodat de plant kan hergroeien en een tweede keer kan geoogst worden.